Vekop logó
Széchenyi 2020 logó

Schieszl Vendéglő és Borház 1896 családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia

„A budakalászi Schieszl Vendéglő és Borház falai között egyszerre él a százéves múlt és a szorgos jelen, a kézműves hagyomány és a XXI. századi technológia, a családias figyelem és a legnagyobb rendezvények profi kiszolgálása, a sváb és a magyar történelem.”

Magyar Konyha 2014. szeptember

A Schieszl Vendéglő és Borház 1896 több, mint 120 éves vendéglátás helyszíne. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában várja vendégeit.

Klasszikus gasztronómián alapuló konyhánk nagy hangsúlyt fektet a minőségi, friss, saját és hazai alapanyagok használatára, a házias ízekre. Étlapunkon a sváb ételek, a hagyományos paraszti konyha fogásai éppúgy megtalálhatók, mint a könnyed halételek és egyéb a XXI. század gasztronómiai kihívásainak megfelelő diétásabb fogások.

A Schieszl család története egészen a XVIII. századig vezethető vissza. Schieszl János 1896 – ban alapította a borozót, amely a mai Schieszl Vendéglő és Borház 1896 őse.

Id. Schieszl Konrád, 2005 – ben adta át az „üzlet” irányítását, biztos támaszként azonban mind a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját.

Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő mai tulajdonosa, a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban.

Apa és fia együtt képviselik a hagyományt és az innovációt. A 100 éves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek, a modern technológia adta lehetőségek segítségével.

„Édesapám őrzi a pácolt csülök, a mangalicasonka s az összes sváb füstölt áru, a kolbászok és stifolderek családi receptúráját.”

(ifj. Schieszl Konrád)

Salamon Tamás 2001. óta a Schieszl Vendéglő és Borház konyhafőnöke, s ez idő alatt az ifj. Schieszl Konráddal egymást jól ismerő, segítő barátokká váltak. Mindezek ellenére Konrád a mai napig „Séf Úr” -nak szólítja Tamást, ami jól bizonyítja a köztük lévő kölcsönös tiszteletet, hiszen amennyire fontos, hogy a vendég megbízzon a vendéglősben, annyira fontos, hogy a tulajdonos megbízzon a séfjében. Ami a konyhát illeti, Tamásnak fontos, hogy a vendégei új ízekkel ismerkedjenek meg, s kóstolják meg a hagyományos ételeket új formában. Nyugodt természetével, és szüleitől útravalóként kapott munkaszeretetével méltó képviselője a Schieszl Család hagyományainak.

Borászatunk

A vendéglátás és a borászat a családi hagyománynak is köszönhetően évtizedekre visszanyúlóan szoros egységet alkot.

A Balaton felvidéken és a Mátraalján összesen 12 hektár saját területről szüretelünk első osztályú termést, mely boraink minőségét egyöntetűen meghatározza. Kíméletesen, a természettel összhangban, szakértő gondoskodással és a legmodernebb kertészeti technológiával műveljük szőlőinket. A borászatban a legkorszerűbb berendezésekkel és innovatív gondolkodásmóddal folyik a munka.

Zömében reduktív, populáris, gyümölcsös, könnyed borokat készítünk, mely kiegészül egy – egy kézműves tétellel. Évente 40.000 palack bort értékesítünk saját vendéglátásunkban a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 – ban.

Pécsely

Pécsely

„Nyáló – hegy”
2,3 ha
Portugieser, Kékfrankos,
Cabernet Sauvignon

Balatonfüred

Balatonfüred

„Vörös – mál”
8,7 ha
Sauvignon Blanc

Csopak

Csopak

„Nagykút”
1,0 ha
Olaszrizling

Gyöngyöstarján

Gyöngyöstarján

Ludasi dűlő
1,3 ha
Cserszegi Fűszeres
és Tramini

Schieszl box

Online rendelés